BRĎO Rošťáci

Kdo objevuje život kolem nás? Kdo vidí i okem neviditelné a prozkoumává taje mikrosvěta? Kdo je v divočině jako doma? Kdo se každý týden promění v malého vědce?

Kdo zvědavě objevuje život v úle? Kdo ví, jak je sladký čerstvý med? Kdo si umí představit, jak vidí včela krajinu? Kdo umí rozdělat oheň v dýmáku? Kdo je hrdým malým včelařem nebo včelařkou?

No přece Rošťáci z Roštína!

Brontosauří dětský oddíl (zkráceně BRĎO) Rošťáci vznikl v roce 2024. Ve spolupráci se ZŠ Roštín zaštiťuje činnost dvou kroužků pro malé zvídavce – přírodovědecký a včelařský. Rošťáci se scházejí jednou týdně v Roštíně a na pravidelných schůzkách, na včelnici nebo při výpravách do přírody zkoumají svět.

Rošťáky mají pod křídly Jana malu a Jirka Bobr Procházkovi. Oba jsou přírodovědci každým coulem. Od mala fascinovaní vším, co roste, běhá, lítá, plazí se nebo plave. Jejich dětské zapálení jim vydrželo dodnes a prostupuje vše, na co sáhnou. Malu je profesionální průzkumnicí mechových polštářků a odhalit taje botaniky se snaží i budoucím učitelům na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého. Bobr jednou nohou v pralesích českých zkoumá brouky na mrtvém dřevě v rámci projektů Výzkumného ústavu Sylva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví a druhou nohou (mimo jiné) v pralesích afrického Kamerunu bádá jako entomolog Moravského zemského muzea. Malu, Bobr a jejich dvě mláďata sdílejí svůj domov se spolubydlícími s různým počtem končetin (i bez nich) a jejich sousedy je asi 250 000 včel.

Kroužky 2024/2025

Schůzky Rošťáků v rámci přírodovědného kroužku budou ve školním roce 2024/25 probíhat pravidelně každé úterý od 16 do 17(30) hodin v Roštíně
Jelikož budeme trávit většinu času terénním bádáním, místo a délku trvání schůzky budeme domlouvat zvlášť před každým setkáním (cca v týdenním předstihu).
Rošťáky čeká také několik exkurzí a sobotních výprav, o kterých budeme postupně informovat.

Malí včelaři se budou potkávat také v úterky od 16 hodin. Kroužky se budou do jisté míry prolínat, děti si vždy vyberou, jaké aktivity se chtějí účastnit. Rošťáci z přírodovědného kroužku si mohou a nemusí včelařskou práci vyzkoušet.

Pro bližší informace a rezervaci místa, prosíme, pište nebo volejte:
rostaci@brontosaurus.cz
728220805